понедељак, 30. септембар 2019.

Osipaonica 2019


OSIPAONICA

Osipaonica je naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 3560 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 4071 stanovnika). Prvi podaci o ovome naselju postoje iz doba austrijske vladavine. Na karti iz toga doba (1718—1739.) uneto je naselje mesto Ossiptanize. Kasnije se, u prvim desetinama 19. veka, u aračkim spiskovima pominje Osipaonica koja je imala 1818. 57, a 1822. 64 kuće. Godine 1846. selo je imalo 147 kuća, a po popisu iz 1921. godine u selu bilo 663 kuće sa 3448 stanovnika. Osipaonica je od Smedereva udaljena 22 kilometra.


Nekada se selo Osipaonica nalazilo na desnoj obali Jezave, Pored puta Smederevo – Požarevac. Zbog velikih i čestih poplava i turskih zuluma selo je često melnjalo lokaciju. Dešavalo se da se selo zbog toga brojčano smanje - ospe. Tada su se zbegovi povećavali. Međutim kada prođe opasnost od poplava i Turaka, seljani se opet vrate u selo, a zbegovi smanje – ospu. Po toj verziji selo je zbog tog “osipanja” dobilo ime Osipaonica. 


Prema Dr. Leontiju Pavloviću, selo je prvobitno bilo podignuto na peskovitom zemljištu. Čim naiđu vode Jezave ili Morave, pesak na kome su kuće bile izgrađene, počne da se osipa i da je po tome dobilo ime. Cigani, kojih u selu ima dosta, svoje selo zovu Sipanjica. Postoji verzija da je selo dobilo ime po ovčoj bolesti “sipanica”.


Legenda kaže da je Osipaonica mogla da postane prestonica Srbije. Naime, Đurađ Branković je posle predaje Beograda Ugrima, ostao bez prestonice. U razmišljanju gde da podigne prestonicu, jednom prilikom kada su se nalazili u Nekucimu, Jerina je predložila da prestonicu sagrade tamo gde padnu guske koje su se baš spremale da polete. Guske su poletele i pale kod današnje Osipaonici, međutim pošto Đurađ i Jerina još nisu stigli, a u međuvremenu su guske opet poletele i pale na ušću Jezave u Dunav. Tako je po legendi Đurađ Branković našao mesto da podigne svoju prestonicu. 


Po zapisima od ranije, meštani se bave zemljoradnjom i to proizvodnjom kukuruza i pšenice. Cigani se bave zanatima i proizvode robu za široku upotrebu u seoskim domaćinstvima. Selo je zbijenog tipa i kuće su ušorene pored puteva. 


1 коментар: