недеља, 22. септембар 2019.

Ralja 2019


RALJA

Ralja je naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. u naselju je bilo 1209 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 1537 stanovnika). Od Smedereva je udaljeno 11 kilometara. Sve do 1840. g. selo je bilo malo. Od tada pa do 60-ih godina prošloga veka doselile su se sve tadašnje porodice. Godine 1846. Ralja je imala 30 kuća, a po popisu iz 1921, god. u selu je bilo 125 kuća sa 664 stanovnika.


Selo Ralja je nastalo posle Drugog srpskog ustanka. Neki to selo zovu Raljić da bi ga razlikovali od istoimenog sela koje se nalazi pored Beograda. 

Ralja je tipično drumsko naselje. Kuće su grupisane pored glavnog puta, koji vodi za Smederevo i Smederevsku Palanku, kao i pored puta za Kolare. Selo se deli na Gornji – Vlaški i Donji kraj. Donji kraj je stariji i naseljeniji je. Ralja se nalazi na levoj obali reke Ralje, na prostoru na kom se ukrštaju putevi za Smederevo, Smederevsku Palanku i Kolare. Obradiva zemlja se nalazi pored reke, a vinogradi na brežuljcima Šeškovca. 


U Ralju su se posle Drugog srpskog ustanka, kada su se prilike stabilizovale, naselile porodice iz okolnih sela, uglavnom bežeći od poplava Jezave, Ralje i Morave. Krećući se prema severu, u slobodnije krajeve, tu su stizali i doseljenici iz udaljenijih mesta Srbije. 



Нема коментара:

Постави коментар