субота, 28. септембар 2019.

Udovice 2019


UDOVICE

Udovice je prigradsko naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1837 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 2018 stanovnika). Udaljeno je 8 kilometara od Smedereva.


Ima više predanja kako je selo dobilo ime. Jedno kaže da su se posle pada Srbije i Smedereva ljuto zavadili Zmaj Ognjeni Vuk i Turčina Ali-beg. Ljut na Alibega što mu je razorio Kupinovo, Zmaj Ognjeni Vuk ga izazove na dvoboj i rani ga. Ranjeni Turčin ipak pobegne nekako sa megdana i sakrije se u jedno selo. Kada je za to saznao Zmaj Ognjeni Vuk, odnosno Vuk Grgurević Branković , dojuri u selo, pohvata mušku čeljad i odseče mnoge muške glave. U selu su ostale mnoge udovice. I tako selo dobi ime Udovice.


Druga legenda kaže da se to dogodilo u vreme Kosovske bitke. Naime muškarci iz sela, koje se tada nalazilo na prostoru današnjih Udovica, pođu na poziv kneza Lazara da se biju sa Turcima. U boju na Kosovu svi izginu, u selu ostanu samo udovice. I tako selo dobi ime Udovice.


Na nekim lokalitetima u selu su nađeni ostaci rimskih predmeta iz 2. i 3. veka naše ere. Na lokalitetu Babin razboj su nađeni ostaci ranosrpske kulture, ali i predmeti koji pripadaju belobrdskoj kulturnoj istoriji. Na brdu prema Petrijevu, nalazio se nekada manastir Svetog Petra i Pavla. Legenda kaže da je blizu manastira postojao još jedan hrišćanski objekat. Dogodilo se veliko klizanje zemlje i taj manastir se našao pod zemljom. 
 

Selo leži u gornjem delu Udovičkog potoka. U selu ima dosta bunara iz kojih meštani uzimaju vodu za piće. Dobre paše su u Donjim livadama, vinogradi su na Jugovu, a imanja su van sela. Plodna zemlja se nalazi duž Udovičkog potoka, u Barama i u Slatini. Selo je podeljeno na Gornju i Donju malu. U vreme popisa stanovništva 1863. godine, selo je imalo 105 poreskih glava. 



Нема коментара:

Постави коментар