субота, 21. септембар 2019.

Petrijevo 2019.


PETRIJEVO

Petrijevo je prigradsko naseljeno mesto grada Smedereva, udaljeno 7 kilometara od grada u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine, selo je imalo 1451 stanovnika. Petrijevo se pominje u aračkim spiskovima iz prvih decenija 19 veka i imalo je 1818. godine 17, a 1822. 13 kuća.
Godine 1846. selo je imalo 26 kuća a po popisu iz 1921. godine u selu je bilo 112 kuća sa 625 stanovnika. 


Staro Petrijevo se nalazilo severnije od sadašnjeg naselja i bliže Smederevu. Na toj lokaciji se i danas nalaze tragovi nekadašnjeg života, kaldrma i ploče, kao i ostaci crkve. Materijal te crkve je prenet u Kolare i ugrađen u tamošnju crkvu. Knez Miloš je smatrao da je seljacima potrebno više zemlje, pa je naredio seobu. Meštani starog Petrijeva su se premestili na sadašnju lokaciju, tu su dobili više zemlje i počeli bolje da žive. 


Dakle, današnje Petrijevo je nastalo u doba Miloša Obrenovića. Kada je nastalo staro Petrijevo, teško je reći. U svakom slučaju selo je bilo okruženo drvetom jasenak za koje se i danas veruje da isceljuje razne bolesti. Na putu između Smedereva i Petrijeva se nalazi crkva Jasenak. Ona se nalazi u šumi jasenkovog drveta, zato se smatra da je crkva čudotvorna. U ovu crkvu oko Jasenka dolaze bolesnici i traže svojim bolestima lek, to čine uoči Đurđevdana, Spasovdana i Duhova. 


Dr. Leontije Pavlović je izneo dve teorije po kojima je Petrijevo dobilo ime. Po prvoj, selo je dobilo ime po manastiru Svetog Petra i Pavla koji se nalazio na obali Ptrijevskog potoka, a po drugoj teoriji, selo je dobilo ime po nekoj Petriji koja je došla sa prvim doseljenicima i tako udarila temelj selu. Veruje se da je druga teorija tačnija. 


Inače, selo se nalazi na drumu između Smedereva i Mladenovca, najbolja imanja su pored Petrijevskog potoka, a vinogradi po okolnim brežuljcima. Selo je zbijenog tipa. 


Нема коментара:

Постави коментар