недеља, 22. септембар 2019.

Malo Orašje 2019


MALO ORAŠJE

Malo Orašje je naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 994 stanovnika. 


 Na putu Smederevo – Mladenovac, posle Vodnja a pre Dubone, na 18. kilometru od Smedereva nalazi se selo Malo Orašje. U doba formiranja, imalo je svega 7 kuća, pa je zbog toga postalo “Malo”. S obzirom na to što se na prostoru sela nekada nalazilo mnogo drveća, posebno oraha, selo je dobilo naziv “Orašje”. Tako je nastao naziv Malo Orašje. 


 Na prostoru današnjeg sela, nekada se nalazilo obradivo zemljište okolnih sela. Meštani tih sela su počeli postepeno da se doseljavaju u taj kraj da bi bili bliže svojim imanjima, da bi lakše obrađivali zemlju i tu gajlili stoku. Malo Orašje je mlado selo koje je nastalo uglavnom posle Drugog srpskog ustanka. Selo se prvi put pominje 1844. godine kada je imalo 44 kuće. Pre postanka kuća i građenja koliba, u selu se nalazio zbeg u kome su se Srbi krili od Turaka. Tako se i danas u selu nalazi lokalitet pod imenom “Zbeg”.


Selo je šumadijskog tipa. Kuće se uglavnom nalaze pored puta Smederevo – Mladenovac, kao i sporednih puteva u selu. Kuće su uvučene u dvorišta. 



Нема коментара:

Постави коментар