недеља, 22. септембар 2019.

Seone 2019


SEONE

Seone je prigradsko naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 955 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 994 stanovnika). Godine 1818. imalo je 20, a 1822. 21 kuću. Godine 1846. selo je imalo 43 kuće, a po popisu iz 1921. u selo je bilo 115 kuća sa 636 stanovnika. Naselje je udaljeno 12 kilometara od Smedereva.


 Naselje Seone se nalazi preko puta rimskog naselja Mons Aureus (Zlatno brdo). Istočno od sela, na mestu na kome se nalazi rimsko groblje, nalazi se seosko groblje. Tu su otkriveni rimski krčazi i rimski novac. To navodi na pomisao da se naselje rimskog Mons Aureusa prostiralo čak dovde.
Selo je sa sigurnošću postojalo pre Prvog srpskog ustanka. Knez Teofana su janičari ubili pre ustanka. Ima indicija da je selo postojalo daleko pre Prvog srpskog ustanka.


Neki misle da su se Seone nekada zvale Male Lipe ili Lipe Mezgreja. To je mišljenje dosta proizvoljno, takav lokalitet postoji i danas, ali u ataru sela Kamendol. Na tom lokalitetu se nalazilo nekoliko kuća, i tako je bilo sve dok im knez Miloš nije naredio da se presele u Seone. 


Još nije utvrđeno kako je selo dobilo ime. Neki misle da je ime u vezi sa stalnim seobama. Na sredini sela se nalazi česma čija se voda koristi za piće. Bunara nema, jer se do vode teško dolazi. Selo je zbijenog tipa.


Нема коментара:

Постави коментар