субота, 21. септембар 2019.

Kolari 2019


KOLARI

Kolari su naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1089 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1155 stanovnika).


Naselje je poznato još iz rimskog doba. O tomr svedoči rimski bunar, odnosno česma  sa živom vodom usred sela . U vreme Brankovića u selu su se pravila kola poznata u Smederevu i šire, i po tome je dobilo ime.


Putopisci su ga opisali kao selo gde žive i Srbi i Turci. Srbi su bili ubogi seljaci koji se bave stokom i obradom zemlje. Skretanjem Carigradskog druma od Grocke preko  Kamendola to nije bilo dobro za Kolare- našli su se na udaru Turaka i prolaznika. Posle Prvog srpskog ustanka iz sela su se iselili Srbi, a posle Drugog su se odselili i Turci; skoro da je ostalo kratko bez stanovnika, a onda su opet dolinu reke Ralje počeli naseljavati i selo je opet živnulo.


U selu se nalazi crkva Svetih apostola Petra i Pavla, takođe i osnovna škola „Ilija Milosavljević Kolarac“ koja nosi ime najvećeg srpskog dobrotvora i trgovca, rođenog u Kolarima sa velikim školskim dvorištem sa sportskim terenima za fudbal, košarku i odbojku, tzv. „Školsko“. Pored škole se nalazi i železnička stanica.



Нема коментара:

Постави коментар