недеља, 22. септембар 2019.

Landol 2019


LANDOL

Landol je naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1141 stanovnik. U aračkim spiskovima iz 1818. godine, u kome se pominje selo Landol, imao je 30 kuća, a 1822. godine 32 kuće. Godine 1846. Landol je imao 51 kuću, a po popisu iz 1921. godine, imao je 182 kuće sa 994 stanovnika. 


Selo se nalazi na prostoru gde su Turci nekada gajili lan. Selu je danas ostalo samo ime, pošto se ova poljoprivredna kultura, ovde, ne gaji više.



Po svoj prilici, selo je na tom prostoru postojalo u 16. veku. Naime kroz Smederevski kraj je nekada prolazio Carigradski drum. On je od Beograda išao preko Grocke i Smedereva do Kuliča. Tu je prelazio Moravu i nastavljao prema Braničevu. U vreme Turaka, pravac tog puta je nešto izmenjen. Put je od Grocke skrenuo na jug, tako je put prolazio pored Suve česme, Landola, Kolara i nastavljao za Smederevsku Palanku i dalje na jug. Tako je selo Landol pre Kolara bio poslednje mesto gde su se hranili poštanski konji. 


Selo je imalo svoje šume, svoja velika pojilišta u dolini, ali i u Vodnju. Zemljište je tu bilo plodno, pa je privlačilo mnoge bezemljaše i begunce iz svih krajeva Srbije. Landolci se nisu odricali svojih poseda i terali su doseljenike. Tako se selo branilo sve dok za to nije doznao knez Miloš i zabranio im da to čine. 


Нема коментара:

Постави коментар