среда, 18. септембар 2019.

Vranovo 2019


VRANOVO

Vranovo je naselje u podunavskom okrugu pored grada Smedereva. Prema popisu iz 2011. godine, selo broji 2690 stanovnika. Pod imenom Vranovo, naselje se pominje u aračkim spiskovima za 1818. godinu. 


  U putopisima i drugim zapisima iz tog perioda, pominje se kao Vranjevo, Vranovi i Vranova. Na austrijskoj karti iz vremena 1718. – 1739. godine, istočno od današnjeg sela, nalazilo se naselje pod nazivom „Zerlien“. Verovatno se radi o naselju Cerje čije je stanovnike knez Miloš raselio u selo Lipe početkom 19. veka.


  Vranovo je starije selo.Pominje se u 15.  Veku, kao naselje između Ralje i Jezave. Bujne šume na tom lokalitetu su krile jata vrana, koje su, kao i stanovništvo, bežale pred Turcima.Selo su naseljavali Vlasi i  srpska raja, koja je Vlahe asimilizovala. Najviše se doselilo iz okoline Kruševca, ali bilo je dosta i ciganskih porodica.


Ušorene kuće na levoj obali Jezave ili su bile plavljene ili je zemlju pogodila suša, pa je bilo kuća i pored Carigradskog druma, sa druge strane Jezave.







Нема коментара:

Постави коментар