субота, 21. септембар 2019.

Lunjevac 2019.


LUNJEVAC

Lunjevac je naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Nastao je kao zaselak Selevca (opština Smederevska Palanka) iseljavanjem Selevčana na svoja trla (imanja koja su nastala krčenjem hrastovih šuma i na kojima se obično držala stoka (naročito svinje, jer je žira bilo u izobilju). Prema popisu iz 2011. bilo je 563 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 607 stanovnika).

 
Status posebnog naselja dobija tek 1946. godine, kada još uvek pripada opštini Azanja. Tek administrativnom reorganizacijom iz 1964. godine, kada su ukinuti srezovi, Lunjevac pripada opštini Smederevo, gde se i sada nalazi.


Poznato je kao naseljeno mesto još iz petnaestog veka. Stanovnici malog naselja su se bavali žirenjem svinja i krčenjem šume. Selevačka, Suvodolska i Kolarska živalj je tražila pravo na krčenje šume polovinom 19 veka. Posle Kočine krajine došli su novi stanovnici sela , a Lunjevac se tretirao kao zaseok mlađeg, ali brojnijeg Selevca. Nastanili su ga i mnogi selevčani gradeći prvo kolibe, a potom i kuće. Takođe su dolazili i iz drugih obližnjih sela.


Pretpostavlja se da je selo dobilo ime po nekom ko je bežao, skrivao se, lunjao... Možda i po lunji, ptici grabljivici!


Нема коментара:

Постави коментар