петак, 20. септембар 2019.

Mihajlovac 2019


MIHAJLOVAC

Mihajlovac je naselje grada Smedereva u okrugu Podunavskom. Prema popisu iz 2011. godine selo broji 2948 stanovnika. Podaci iz aračkih spiskova govore da je selo 1818. godine imalo 60 kuća, a 1822. godine 66 kuća. 1846. godine selo je imalo 72 kuće, a po popisu iz 1921. godine 554 kuće i 2976 stanovnika. 


Sudeći po mnogim tragovima iz prošlosti, može se reći da je Mihalovac staro naselje. Južno od sela, gde su sada njive i utrina, nalazi se Selište. U selištu su se iskopavali kućni temelji, srebrni i bakarni novci, komadi od lonaca i crepulja itd. Tek u 19. Veku je dobilo ime Mihajlovac, po knezu Mihailu, koji je tuda prolazio. Do tada se zvalo Tarinac, pa Konjska, po turskim konjima i kamilama koji su se podavali u reci Konjskoj .


Iznad Moravske doline je, ušorenog je tipa. Naselje je postojalo još u doba rimljana  što potvrđuju predmeti pronađeni na tom  lokalitetu (novac, posuđe i cigle sa žigom  Flavijeve legije). Kako nije bilo pijaće vode, knez Miloš je dozvolio meštanima da se sele. Kako je ostalo malo starosedelaca, selo su naseljavali iz Sjenice, Novog Pazara, Niša, noseći svoje navike i običaje, pa je selo veoma raznoliko. Stanovništvo se uglavnom bavi zemljoradnjom i stočarstvom.

 

Нема коментара:

Постави коментар