субота, 28. септембар 2019.

Vodanj 2019.


VODANJ

Vodanj je naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1206 stanovnika. Selo Vodanj se nalazi na putu Smederevo – Mladenovac, odmah iza sela Petrijevo na 10 kilometara od Smedereva i nekada se znalo da je potrebno dva sata hoda od Smedereva do Vodnja. 


Područje današnjeg sela je bila ogromna alija sa dobrim izvorima vode. Te prostore su tada koristili meštani sela Landol i Petrijevo gde su imali svoje njive. Izvore su koristili kao pojila za stoku. Tako je bilo sve do srpske pobede u Drugom ustanku. Posle toga su na ove prostore počeli da se naseljavaju Srbi sa svih strana. Oni su krčili šume, stvarali ziratno zemljište, gradili kuće i nastanjivali se. Landolci i Petrijevci to nisu mirno posmatrali, usprotivili su se i stali u odbranu nasleđenih dobara. Neki doseljenici su pobegli, a oni hrabriji su ostali. Onima koji su ostali uprkos upozorenja, Landolci su palili kolibe i primorali ih da se povuku u okolna sela. Doseljenici su se žalili knezu Milošu koji ih je uzeo u zaštitu i zabranio njihovo proterivanje i naredio da ostanu gde niko ne sme da ih dira. 


Da je tako bilo svedoče arhivski dokumenti. Naime, knez je odobrio da se 22 porodice, koje su se privremeno sklonile u Petrijevo, vrate u Vodanj i da tamo slobodno koriste šume i pojilišta. Tu odluku je Miloš realizovao preko Sovjeta. Zahvaljujući tome, seljaci su se vratili u Vodanj, sagradili kuće i nastanili za večita vremena. 


Vodanj je mlado naselje. Selo je 1844. godine imalo 37 kuća i 219 stanovnika. Selo se zahvaljujući plodnom zemljištu i dobrim uslovima za život brzo razvijalo. Već 1869. godine selo je imalo osnovnu školu i učitelja. 


Selo je oduvek imalo dosta vode, tako je Vodanj i dobio ime. Zanimljivo je da se najbogatije izvorište zove Suva česma. Obradive zemlje ima u potesima Babina jaruga, Starnik, Krnji dol, Bare, Prolog, Vršine. Najbolji vinogradi su u Babinoj jaruzi. Selo je zbijenog tipa, i kuće  se uglavnom nalaze pored puta koji vodi prema Mladenovcu. 




1 коментар: