петак, 16. септембар 2011.

Kao da 2009.

Srpsko narodno pozorište Novi Sad
Branko Dimitrijević  KAO DA
Adaptacija
PREDRAG ŠTRBAC
Reditelj
PREDRAG ŠTRBAC

Scenograf
VESNA ŠTRBAC
Kostimograf
MARINA SREMAC
Izbor muzike
MILAN KOVAČEVIĆ, DUŠAN JOVANOVIĆ
Saradnik na scenskom pokretu
Olivera Kovačević-Crnjanski
Inspicijent i sufler
Mirjana Radovanov
Producent
Elizabeta Fabri
Dizajn svetla
Mirko Čeman
Dizajn tona
Dušan Jovanović   
U L O G E
TIJANA MAKSIMOVIĆ
MARIJA MEDENICA
NEBOJŠA SAVIĆ
MILAN KOVAČEVIĆ

Premijera: 9. jun 2009, u 21.00 sat
Stara ranžirna stanica, Ložionička 7, Novi Sad






P r o j e k a t
O R I J E N T  E X P R E S S

Jedan od najatraktivnijih projekata Evropske teatarske konvencije, čiji je član i Srpsko narodno pozorište, svakako je Orient Express. Projekat će biti realizovan u periodu od aprila do juna 2009, a u njemu će učestvovati pozorišta iz Turske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Nemačke.
Cilj projekta je da pokaže mogućnosti saradnje pozorišta iz različitih država, različitih teatarskih tradicija i produkcionih mogućnosti, ali i da upozna lokalnu publiku iz gradova čija pozorišta participiraju u projektu s radom ostalih partnera.
Zato će na svakoj stanici na koju pristigne specijalna kompozicija voza sa sedam vagona, među kojima je i specijalno konstruisan i tehnički opremljen vagon-pozorišna scena, biti izvedena predstava domaćina kao i pozorišta koje je bilo domaćin na prethodnoj stanici, s tim što će u Novom Sadu biti odigrana i predstava sa sledeće stanice. Glumci iz Turske će, kao inicijatori i organizatori projekta, svoju predstavu igrati na svim stanicama tokom putovanja. Na samom kraju puta, u Štutgartu, tokom jula 2009, biće izvedene sve predstave u okviru tamošnjeg teatarskog festivala.
U okviru ovog projekta Srpsko narodno pozorišta je realizovalo predstavu Kao da po dramskom delu Branka Dimitrijevića, a u režiji Predraga Štrpca, na temu večitog "rata" između žena i muškaraca kao metafore susreta Istoka i Zapada. Kompozicija specijalnog Orient Expressa stiže u Novi Sad 2. juna, a predstave festivala Orient Express biće izvedene u periodu od 6. do 9. juna na prostoru stare ranžirne stanice u Novom Sadu, u Ložioničkoj ulici. Na Festivalu u Novom Sadu biće odigrane četiri predstave – turska (Nacionalno pozorište Turske iz Ankare), rumunska (Nacionalni teatar “Marin Soresku” iz Krajove), hrvatska (Zagrebačko kazalište mladih iz Zagreba) i srpska (Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada).
Nakon boravka u Novom Sadu Orient Express nastavlja putovanje. Sledeća stanica je Zagreb.




Momak i devojka iz različitih krajeva kontinenta, ne veruju da im magija može pomoći da pronađu ljubav. Ali se, ipak, potajno nadaju. Ispostavi se da idu na isti seminar. Ona piše referat o uticaju farmerki na transformaciju bivših komunističkih društava. Njegov referat je o svilenim bubama. U mestu održavanja seminara priređen im je srdačan doček.

Glavna junakinja podleže čarima lokalnog brendija. Glavni junak izbegne da podlegne čarima lokalne aktivistkinje. Glavna junakinja je došla do zaključka da su farmerke najuspešnija prevara i najveća svetska zavera. Već u sledećoj sceni, ona dolazi do još jednog zaključka: jedino izbegavanjem da se vidi očigledno, moguće je nastaviti egzistenciju. Dakle, živimo KAO DA je sve u redu u najboljem od svih mogućih svetova. Ali, okolnosti rastave naše glavne junake.

Da li to znači da je magija nestala u ovom našem svetu? U očajanju, glavni junak hoće da poseče stari dud pod kojim je sedeo njegov deda, pa njegov otac... A posle njega, on misli da tu više nikoga neće biti, da sedi. Konačno, u magli jednog jezera, ili možda reke, magija učini da se naši junaci sretnu opet. Šta će biti kasnije nije uopšte važno, mi ih ostavljamo zagledane u vodu jezera ili možda reke.

Нема коментара:

Постави коментар