недеља, 20. септембар 2020.

Žalujoča družina 2016

 Branislav Nušić

Žalujoča družina

Slovensko ljudsko gledališče Celje


Režiser - Igor Vuk Torbica
 
Uloge:
 
Agaton Arsić - Peter Musevski
Tanasije Dimitrijević - Aljoša Koltak
Proka Purić - Borut Veselko
Trifun Spasić - Andrej Murenc
Mića Stanimirović - Aljoša Ternovšek
Dr. Petrović, advokat - Blaž Setnikar
Simka, Agatonova supruga - Darja Reichman
Vida, tanasijeva supruga - Lučka Počkaj
Gina, Prokina supruga - Pia Zemljič
Sarka, udovica - Barbara Medvešček
Danica - Liza Marija Grašič
 
Premijera - 24. septembra 2016. godine
 
 



U komediji Ožalošćena porodica, 1934, Nušić je svoj kritički fokus usmerio na pokvareno, lažljivo i povampireno društvo, posebno na ljudsku pohlepu. Porodica se okuplja nakon sahrane ujaka u njegovom domu i svakog od takozvane rodbine  uveren je da ima pravo na nasledstvo. Svi preziru, tuguju i hvale pokojnika dok se ne ispostavi da je njihova nada u nasledstvo prazna. Tada maske padaju i tuga i poštovanje prema pokojniku brzo blede. Nušić je u Žalosnoj porodici vrlo detaljno pokazao i otkrio neiskrene odnose u porodici, kada je zbog pohlepe maske neznanja malograđanska srednja klasa počela da pada i pred nama su se pojavili samo primitivizam i lukavost malog čoveka.
 

 

Nušićeva duhovita, otrovna i večno aktuelna komedija o razotkrivanju licemerja, laži i pohlepe nije shvaćena samo kao lagana, opuštajuća i neobavezna komedija, već pre svega kao prilika za radikalnu kritiku i otkrivanje društvene moralne i etičke perverzije. Ljudska banalnost i neutemeljenost,
bitka za nasleđe takođe je postala neka vrsta nacionalnog "sporta" ili arhetip kroz koji se odražavaju moralna izopačenost, pohlepa, licemerje i pohlepa, pa je Žalosna porodica idealna prilika da komikom kritički prikažemo situaciju u slovenačkom društvu i odnose u slovenačkoj porodici.
 

 




Нема коментара:

Постави коментар