недеља, 20. септембар 2020.

Ženidba i udadba 2017

 Jovan Sterija Popović

Ženidba i udadba

Kruševačko pozorište




Režija: Bojan Veljović
 
Uloge:

Mladoženja - Nikola Pantović
Provodadžija - Bojan Veljović
Devojka - Marija Gašić
Otac - Momčilo Radosavljević
Mati - Ema Stojanović
Tetka - Mitra Mladenović

Premijera - 6. novimbar 2017. godine



Jovan Sterija Popović je jedan od naših najvećih dramskih pisaca, za mene, lično, najveći – podvlači Bojan Veljović. -Sigurno da je priprema predstave bila verovatno najuzbudljiviji proces rada na nekom delu. Imao sam želju da uradim celovečernju predstavu, ali sve vreme sam uzimao u obzir i to koji su dometi pozorišta gde radim. Radujem se, jer mislim da smo dobili dobar rezultat.
 

 

Pored Veljovića koji igra Provodaciju, iz redpva iskusnijih glumaca pozorišta glume Marija Gašić (Devojka) i Nikola Pantović (Mladoženja), dok su uloge Oca, Majke i Tetke, interesantno, poverene vrlo mladim glumcima, Momčilu Radosavljeviću, Emi Stojanović i Mitri Mladenović. Generacijski zanimljiva podela nije bila motivisana željom da se publika iznenadi, već je, objašnjava Veljović, već na probama bilo jasno da glumci pokazanom veštinom izvođenja svojih uloga publici daju do znanja koliko su “stari”, odnosno mladi, junaci koje igraju.



Za mene je rad na predstavi bio veliki izazov, jer je reč o mom prvom profesionalnom projektu, mogu samo da zahvalim režiseru i kolegama na ukazanom poverenju i na podršci – kaže mlada studentkinja glume, rođena Kruševljanka, Mitra Mladenović. - Posebna je odgovornost kada igrate pred praktično vašom publikom.

Dramaturg predstave je Jovan Ristić, Slobodan Pantelić je bio zadužen za scenografiju, Gordana Gajić za izbor kostima,a kao lektor i stručni konsultant angažovan je jedan od naših najvećih glumaca-erudita, Radoslav Milenković.

                             Bojan Veljović 




“Za Sterijin komad Ženidba i udadba, Selenić jezapisao da je u pitanju „naivno primarni“ materijal za pravljenje komičnog. I odista jeste. Reč je o vrednostima u ponašanju mladoženje, provodadžije, suseda i susetke: potrebaza pravim životnim sadržajima, uništenim građanskom uskogrudošću i željom za bogaćenjem.



Нема коментара:

Постави коментар