субота, 21. септембар 2019.

Badljevica 2019.


BADLJEVICA

Badljevica je naseljeno mesto grada Smedereva u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 374 stanovnika. Godine 1846. Badljevica je imala 23 kuće. Po popisu iz 1921. godine, selo je imalo 105 kuća sa 584 stanovnika.


 Kada se stigne u Badljevicu koja je udaljena 26 kilometra od Smedereva, pu dalje ne ide. Badljevica je najjužnija tačka Smederevske opštine. 


Badljevica je novo selo. Smatra se da su prvi doseljenici zaposeli Srednje brdo odmah posle Drugog srpskog ustanka. Pre njih, na prostoru današnjeg sela nalazile su se nepregledne šume stvorene za tovljenje svinja. To je dobro znao i knez Miloš, pa je došljacima dozvolio da zauzmu zemljište, iskrče da naprave kuće i za uzvrat su bili obavezni da mu čuvaju svinje. Da bi ih lakše sačuvali, meštani su ih ograđivali koljem. Po toj reči, badljiv-ivica, koja znači ptap za teranje volova u jarmu, selo je dobilo ime Badljevica.


Selo danas nema crkvu. Na mestu gde se nalazi groblje, zove se Crkvine, nalaze se jedva vidljivi ostaci objekta koji bi možda mogao da svedoči da je tu nekada bila crkva.
Prve familije koje su se doselile, stigle su iz “etapnih mesta”. To znači da su porodice krenule sa juga na sever u bekstvu od Turaka i Arnauta, stigle do nekog sigurnijeg mesta u Srbiji i tu se zadržale. Pošto im ni tu vremenom nije bilo sigurno, familije su krenule dalje na sever i obrele se u badljevačkim šumama.

Нема коментара:

Постави коментар