недеља, 20. септембар 2020.

Noćna straža 2018

 Fedor Šili

Noćna Straža

Atelje 212


Režija: Boris Liješević
 
Igraju:
Miloš Vladisavljević, pater familias - Nenad Ćirić
Marija Vladisavljević, njegova ćerka - Jelena Stupljanin
Nina Vladisavljević, njegova ćerka - Jelena Petrović
Petar Vladisavljević, njegov sin - Uroš Jakovljević
Grof Andrenji Ištvan, mađarski plemić - Gordan Kičić
Andrenji Magda, njegova tetka - Gorica Popović
Markiza Jelica Stratimirović – D’Agostino - Jelena Đokić
Milenko Vićentijević - Bojan Žirović
Sofija Petrović - Tamara Dragićević
Torvald Hjordvaldson - Stefan Bundalo
 
Premijera: 29. mar 2018
 



Dramaturškinja: Jelena Mijović, 
Scenografkinja: Valentina Popržan, 
Kostimografkinja: Dragana Lađevac, 
Kompozitor: Stefan Ćirić, 
Organizatorka: Jelena Tvrtković, 
Asistentkinja reditelja: Milana Matejić, 
Asistent reditelja: Nikola Mihailović, 
Asistentkinja kostimografkinje: Vesna Slavnić, 
Organizator na praksi: Lazar Nenadić




Noćna straža je komedija koja se dešava u Beogradu ’30 – tih godina prošlog veka. Radnja prati porodicu propalih bogataša, koja pokušava da povrati bogatstvo raznim spletkama koje uključuju loše pesnike, lažne aristokrate i osiromašeno plemstvo.
 


 Radnja komada smeštena je u tridesete godine prošlog veka, likovi su uglavnom na ovaj ili onaj način dekadentni pripadnici bogatijeg sloja društva, a kroz preplitanje njihovih karaktera i životnih priča, između ostalog, oslikava se svojevrsna zakonomernost kako se upravo kad se čovek uznese u procvatu i uspehu,  stvara klica propasti.
 
 
 

- U "Noćnoj straži" nalazimo na ljude kod kojih rad nije ono što omogućava život - veli reditelj Liješević, i dodaje:

- Spletkarenje, manipulacije, varanje, prećutkivanje istine kvaliteti su koji obezbeđuju egzistenciju. Ko ne vlada ovim veštinama biva prognan na margine ovog čudnog sveta u kome caruju sumnjive markize, propali i posrnuli plemići, kolekcionari lažnih slika... Svet koji je postao falsifikat. Nalazimo generaciju čija je religija komfor i udobnost. Naviknutu da živi od tuđih para dobijenih brakovima, nasledstvom, obmanom i nikada ne pomislivši da to neće večno trajati. Komad "Noćna straža" počinje od pitanja: šta se dešava kada para nestane?

 


"Noćna straža" je vodvilj, komedija, a po rediteljevim rečima, "komedija nije tek bilo koja predstava koja izaziva smeh, već komad koji počiva na preciznom mehanizmu".

Dodaje i da se ovom predstavom smejemo "osujećenom lukavstvu, onom istom sa kojim se mi susrećemo, spletkama koje trpimo ili pak sprovodimo… Smehom ćemo kazniti lukavstvo ovoga sveta".


 

Fedor Šili - Rođen 1983. u Beogradu. Student četvrte godine dramaturgije u klasi profesora Siniše Kovačevića na Akademiji Umetnosti BK.
Komad Beograd – London igran kao deo predstave Beogradske priče 4 u Studentskom Kulturnom Centru, u režiji Borisa Liješevića. Bio na žiriju 10. Festivala Dečjeg Pozorišta – Festića u Malom Pozorištu Duško Radović, u okviru programa Deca za decu. Saradnik Nove Drame Narodnog Pozorišta.
Učestvovao na Nedelji savremene Britanske drame u Narodnom pozorištu. Preveo drame Saradnik Sajmona Benta i Pobuna Jelene Kajgo. Pisao za Leksikon Yu Mitologije. Radio kao saradnik na scenariju za kratkometražne igrane filmove 78 dana ljubavi i Policajci. Preveo pesme na Engleski za album Tubedsellotape Vudu Popaja, i pisao tekstove za album Neočekivani dolazak u Blekpul Viborg Dallasa.


 



Нема коментара:

Постави коментар