недеља, 17. јул 2016.

Iza kulisa - 2012

Iza kulisa
Michael Frayn
Pozorište Boško Buha - Beograd

Premijera: 9. maj 2012. godine

Režija: Jug Radivojević

Lica:     DALAS LOJD:               Aleksandar Radojičić
             POPI:                               Andrijana Oliverić
             TIM:                                Nenad Nenadović
             DOTI, KLAKET:             Katarina Marković
             GARI, RODžER:             Goran Jevtić
             BRUK, VIKI:                   Bojana Ordinačev
             BELINDA, FLAVIJA:      Jelena Trkulja
             FREDERIK, FILIP, ŠEIK Nemanja Oliverić
             SELSDON, PROVALNIK Miloš Vlalukin

dramaturg                  Ivana Dimić
scenograf                   Janja Valjarević
kostimograf               Adrijana Simović
scenski pokret            Igor Damnjanović
izbor muzike i efekti Vojin Ristivojević
dizajn svetla               Srđan Cvetković
izvršni producent       Tanja Perović
asistent scenografa    Nikola Nikolić
organizator                Tamara Milosavljević
inspicijent                 Miljan Miljanović
sufler                         Slobodan Popović





 
Engleski novelist i dramaturg Majkl Frejn (Michael Frayn) je 1982 godine napisao komediju "Noises off" koja je iste godine dobila nagradu "Lorens Olivije" za najbolju komediju godine. Deceniju kasnije, postavlja se na scenu prvi put u Srbiji u Ateljeu 212. 


  

Šta o predstavi kaže dramaturg i prevodilac Ivana Dimić:
Komad Majkla Frejna, „Iza kulisa“ prevela sam s engleskog 1991. pre dvadeset i jednu godinu, ako bi mu se dodelile antropomorfne osobine, ovaj prevod bi sad slavio punoletstvo. Tada sam ga prevela za potrebe pravljenja predstave u svom (tada) matičnom pozorištu, Ateljeu 212. Premijera je bila davne, strašne i burne 1992. godine u režiji Alise Stojanović i igrala ju je prva postava Ateljeovog ansambla. Predstava je bila uspešna i rado gledana, pa tako i dugoveka, igrala se 150 puta, sve do 26. decembra 2002.
A ove 2012. godine pozorište Boško Buha odlučilo je da postavi ovu predstavu sa svojim izuzetno darovitim ansamblom i Jugom Radivojevićem, koji sa sigurnošću, vedrinom i profesionalnim pouzdanjem režira ovaj komad komplikovan za postavljanje i divan za gledanje.





Majkl Frejn je napisao sa matematičkom preciznošću komediju o jednoj glumačkoj trupi koja u prvom činu priprema farsu, u drugom činu je na turneji izvodi, samo što tada mi gledaoci prisustvujemo događajima otpozadi, iza kulisa, da bismo u trećem činu ponovo gledali poslednje izvođenje farse koja se pred očima publike raspada zbog unutrašnjih sukoba trupe. To je ukratko sadržaj ove komedije o nekim ubogim glumcima od kojih su se pojedini proslavili u televizijskim sapunicama ili reklamama, a neki jedva da i znaju gde se nalaze. Da bi se, međutim, ova Frejnova komedija pretvorila u pozorišnu predstavu, ona zahteva vrhunske glumce, visoku koncentraciju i veliki trud, jer se svaki čin u postupcima, kao i u priči za nijansu razlikuje od predhodnog. Radnja drame polako, ali nezadrživo napreduje ka svojoj kulminaciji i zahteva veliku preciznost od autora i izvođača da bi se postigla lakoća i zabavnost u kojoj posle treba da uživaju gledaoci.

U nadi da će ova predstava dočekati izvođenja u kojima će pored gledalaca i glumci moći u njoj da uživaju završavam ovu belešku.





Нема коментара:

Постави коментар