петак, 3. фебруар 2012.

Crkve u Beogradu

Gradnja Saborne crkve Sv. arhangela Mihaila započeta je 1837, a završena 1840. godine po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Sagrađena je na temeljima stare crkve iz 1728. godine. Sabornu crkvu je projektovao pančevački graditelj A. F. Kverfeld. Arhitektonski je oblikovana u stilu klasicizma, sa elementima baroka, kao jednobrodna građevina sa visokim zvonikom na zapadu.
Opremanje i dekorisanje unutrašnjosti izvedeno je između 1841. i 1845. Duborezni pozlaćeni ikonostas izradio je vajar Dimitrije Petrović. Unutrašnjost crkve, kao i ikone je oslikao Dimitrije Avramović, jedan od najznačajnijih srpskih slikara 19. veka, formiran pod uticajem bečke umetničke akademije i nazarenskih shvatanja u crkvenom slikarstvu.
Saborna crkva u Beogradu spada među najveće crkvene građevine podignute u Kneževini Srbiji. Vezuje se za prelomnu etapu u razvoju srpske umetnosti 19. veka i njeno približavanje zapadnoevropskim tokovima. Značajna je i kao katedralni hram grada za koji su vezani mnogi istorijski događaji iz prošlosti Beograda i Srbije.



Zgrada Patrijaršije u ulici Kneza Sime Markovića 6 građena je od 1932. do 1935. po projektu ruskog arhitekte Viktora Lukomskog u duhu arhitekture akademizma, odnosno akademizirane varijante srpsko-vizantijskog stila. Predstavlja monumentalni objekat u kome je smešteno vrhovno upravno telo Srpske pravoslavne crkve.
Objekat simbolizuje ustaljivanje upravnog crkvenog centra u Beogradu, nakon dužeg perioda kada se on nalazio unutar državnih granica Turske, odnosno Austro-Ugarske. Podizanje Patrijaršije koincidira sa periodom podizanja monumentalne crkve Svetog Marka i pripremama za podizanje crkve Svetog Save.



Нема коментара:

Постави коментар