четвртак, 2. фебруар 2012.

Harold i Mod - 2010

Kolin Higins
Harold i Mod
Beogradsko dramsko pozorište

Režija - Milan Karadžić
Dramaturg - Milena Depolo
Scenograf - Geroslav Zarić
Kostimograf - Jelena Stokuća
LICA:
Mod - Milena Dravić
Harold - Petar Benčina
Gđa Čejzn - Vesna Čipčić
Mari sobarica - Ivana Nikolić
Doktor - Ljubomir Bandović
Sveštenik - Slobodan Ćustić
Inspektor Bernard - Dragan Petrović Pele
Silvija - Jelisaveta Orašanin
Roz - Danina Jeftić
Nensi - Nađa Maršićević
Dopl inspektorov pomoćnik - Mateja Popović

Premijera predstave Harold i Mod odigrana je u Beogradskom dramskom pozorištu dva meseca posle izvođenja na Brodveju, 23.marta 1980. godine u režiji Paola Mađelija. U glavnim ulogama bili su Tatjana Lukjanova ( Mod ), Milan Erak ( Harold ), Žiža Stojanović ( gospođa Čejzn ). Posle smrti Milana Eraka, Harolda je igrao Slobodan Beštić, a predstava je bila na repertoaru do 2003. kada je preminula Tatjana Lukjanova.


Harold je muškarac, a Mod je žena. Harold je najmlađi lik u komadu, a Mod najstariji. Ipak, među njima postoji mnogo više sličnosti nego razlika… Za početak, oboje su opsednuti smrću. Za Harolda, lažna samoubistva su jedini način da privuče pažnju majke, a smrt jedino što dokazuje da je zapravo živ. Za Mod, smrt je ono za šta se priprema, sledeći logičan korak u njenom životu, ne odlazak, već prelazak na neko drugo mesto. Njih dvoje upoznaju se na groblju. Pomno proučavajući smrt, oni zajedno slave život.

     Svaki susret Harolda i Mod sa drugim likovima u komadu predstavlja pravi sudar svetova. Dok Harold i Mod uživaju u svakom trenutku, pridajući mu značaj i učeći iz njega, ostatak sveta je opsednut nekim sasvim sporednim vrednostima, i čitava njihova egzistencija svodi se na postupanje “ po pravilima službe “. Iako je u realnom svetu nemoguće živeti nepoštujući pravila, Mod će nas podsetiti da ipak s vremena na vreme možemo da zastanemo, udahnemo i razmislimo gde se nalazimo. Jer, konstantno jureći za životom, mi zapravo propuštamo njegov veliki deo.































Нема коментара:

Постави коментар