субота, 1. децембар 2018.

Tara

Tara, planina i kraška oblast u zapadnoj Srbiji, najviši vrh je Zborište 1544 m. Na severozapadnom delu je oivičena dubokim kanjonom Drine, na zapadu se nastavlja na planinu Zvijezdu čiji je najviši vrh Stolac 1673 m. Sa druge strane, ogranci Tare se spuštaju ka Kremanskoj dolini i reci Đetinji gde se dodiruje sa Zlatiborom. Kraška visoravan sa Kaluđerskim barama je poznata vazdušna banja.



Na Tari je identifikovano preko 1000 biljnih vrsta, među kojima počasno mesto zauzima “Pančićeva omorika“, koja od otkrića 1876. godine, privlači veliku pažnju naučnika. Ova vrsta omorike je reliktna vrsta četinara i potiče iz doba tercijera, kada je rasprostranjena na širokom području Evrope i delovima Azije. Tara predstavlja utočište za preko 130 vrsta ptica i oko 60 vrsta životinja, među kojima je svakako najzanimljiviji mrki medved.




Jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu sa kojom je povezano vertikalnim cevovodom. U slučaju niskog vodostaja reke Drine jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane dok u slučaju viška vode i poplavnih talasa voda se pumpa vertikalno u Zaovinsko jezero. Zbog toga nivo jezera dosta osciluje što se i vidi na strmim obalama jezera.
Postoje i četiri manja jezera iz kojih se voda sistemom spojenih sudova može pretakati u veliko jezero. Jedno od tih jezera je i jezero Spajić koje se nalazi sa druge strane brane.
 











U Nacionalnom Parku Tara postoji 5 uređenih vidikovaca, koji su ograđeni i bezbedni za posetioce i pružaju im jedinstvene pejsaže i doživljaje : Crnješkovo, Banjska stena, Bilješka stena, Osluša i Sjenic. Od Bajine Bašte do Tare potrebno je preći 16 km da bi se stiglo do početka 18 dobro obeleženih planinarskih staza na Tari. Ukupna dužina pešačkih staza na Tari je preko 100 kilometara, sa polaznim tačkama iz turističkih centara i planinarskih punktova. 







 Stočarstvo je vekovima tradicija i osnovno zanimanje stanovnika Tare i tarskog kraja – meso, mleko, sir, kajmak koji se ovde proizvode su najvišeg kvaliteta i mogu se naći na lokalnim pijacama, seoskim domaćinstvima i restoranima ovog kraja. Područje Tare proglašeno je 1981. godine za Nacionalni park Tara, radi očuvanja retkih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih zajednica.









Tara je jedna je od najlepših planina Srbije, živopisno-bajkovitih pejsaža, pokrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama, protkanih pašnjacima i mirisnim livadama, a na nekim mestima potpunom divljinom.



Нема коментара:

Постави коментар