петак, 13. мај 2016.

Klaustrofobična komedija - 2015

Dušan Kovačević
Klaustrofobična komedija
Zvezdara Teatar

Premijera: 23.12.2015.

Režija         Darko Bajić

Uloge:
Sava odžačar               - Ljubomir Bandović
Nina Herbert               - Nevena Ristić
Vule milicioner           - Marko Janketić
Teja Kraj                     - Slavko Štimac
Vesela Kraj                 - Jovana Stojiljković
Leopold Važik            - Igor Grabovica
gospodin Grabinjski   - Vanja Janketić

Klaustrofobičnu komediju sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje „slobode“ – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija“.

 Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela – čoveka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan.

Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom.
Dušan Kovačević
Čuveni komad Kovačević je napisao 1986, a praizvedba je odigrana 1987.
- U to vreme "Zvezdara teatar" je sticao slavu s "Mrešćenjem šarana", bilo je to mesto gde si okupljao ekipu po svojoj meri… Bata Stojković je predložio da "Klaustrofobičnu…" radimo u Zvezdari, i tako je zapravo počela naša saradnja sa "Zvezdara teatrom". Eto, prošlo je 30 godina od pisanja "Klaustrofobične komedije", od predstave… I kad sam sada ponovo uzeo tekst u ruke, vidim - suštinski se gotovo ništa nije promenilo. Teskoba je tu. Klaustrofobija je ostala ista. "Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi", kaže Sava Odžačar, lik u komadu. Nije to pitanje prostora, to je stvar osećanja - kaže Kovačević.
Savu Odžačara, radničku sirotinju, tamnoputog Otela, zaljubljenika u život koji mu je nedostižan igra Ljuba Bandović (u postavci iz 1987. igrao ga je legendarni Bata Stojković).
- Sava Odžačar je naš odraz u ogledalu, podseća nas da smo narkomani navučeni na materijalno, na novac, na pogrešno - kaže Bandović.
U komadu zapravo šest lica traži pisca, a među njima nezaposleni pisac i prevodilac, Sava Odžačar, policajac-političar, balerina… Teja koga je nekad igrao Žarko Radić, a sada Slavko Štimac, ispisuje dramu svoga doba. I dok se njegova drama izvodi na pozorišnoj sceni, zbivanja iz njegovog života i doma se igraju u teatru da bi u datom trenutku balerina direktno sa scene pobegla u mračne beogradske ulice, potražila utočište u kontejneru gde će je pronaći Sava koji po kontejnerima skuplja hleb… Jedan od živopisnih likova je i Tejina sestra koja se, ne slučajno, zove Vesela, a koja u čitavom komadu krpi bratu čarape i okarakterisana je kao kratkovida jer vidi samo stvarnost…



 

Нема коментара:

Постави коментар