петак, 20. јануар 2012.

Kalemegdan


Kula Nebojša je možda najpoznatija kula u Beogradskoj tvrđavi. Nalazi se u donjem gradu, podignuta je oko 1460. godine i pripada najstarijem tipu topovskih kula. U vreme njene izgradnje, predstavljala je značajno ostvarneje onovremene arhitekture. Podignuta je radi odbrane grada od Turaka i nalazi se na ulazu u Dunavsko pristanište. Više vekova kasnije kada je izgubila vojni značaj, pretvorena je u tamnicu. Krajem 18. veka ona je predstavljala simbol Turske represije i mesto stradanja hrišćana od viševekovne Turske vlasti. U njoj je pogubljen Grčki revolucionar Riga od Fere.


Kula je u osnovi pravilni osmougao sa debelim zidovima. Ukupno ima pet etaža ukupne visine 22 metra. Na svakoj strani spratova je imala otvore za topove, tako da je obezbeđivala dejstvovanje po neprijatelju bilo da je dolazio sa kopna ili sa reke. Prvobitno je kula imala zaravljen vrh sa grudobranom i isturenim drvenim konzolama. Tokom velike obnove Kalemegdana u prvoj polovini  18. veka, koji su sproveli Austrijanci, na kuli je napravljena krovna konstrukcija koja je ostala do danas.




Vojni muzej je osnovan Ukazom kneza Milana Obrenovića 10. avgusta 1878. godine, neposredno nakon što je Srbija na Berlinskom kongresu dobila nezavisnost. Zgrada gde se muzej sada nalazi smeštena je na bastionu 1. jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave,  podignuta je 1924. godine za namene Vojnogeografskog instituta, koja je 1956. ustupljena Muzeju. Okružen gradskim bedemima i najvećim i najlepšim beogradskim parkom, Kalemegdanom, muzej predstavlja jedan od simbola tvrđave.





Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda smešten je u zgradi s kraja 19. veka, koja je usled stradanja tokom austrijskog bombardovanja prepravljana i dograđivana (od 1919. do 1925). Istorija ovog objekta počinje sa izgradnjom zgrade Đeneralštaba srpske vojske 1884. na čijim je ostacima podignuta nova zgrada Generalštaba posle Prvog svetskog rata. Podrum i deo prizemlja predstavlja ostatak starijeg objekta, dok je spratni deo dograđen u bondručnom konstruktivnom sistemu, sa plitkim krovom i isturenom strehom. Kao pandan zgradi Generalštaba, u isto vreme je sagrađena skoro identična zgrada iznad Rimskog bunara, na mestu gde je danas spomenik Pobedniku. U ova dva objekta bio je smešten Vojni muzej, koji je otvoren 1937. godine. Zbog potreba muzeja, obe zgrade su pretrpele izmene, kako u enterijeru, tako i u spoljašnjem izgledu.


Zgrada francuske ambasade tipičan je izraz francusuke modernističke arhitekture između dva rata, obogaćene elementima klasicizma. Prema planovima koje je uradio 1926.godine arh. Rože-Emil  Eksper (Roger-Emile Expert), glavni arhitekta francuske vlade, trebalo je da izgleda monumentalno. Glavno telo zgrade paralelno je sa Pariskom ulicom, a dva krila smeštena su uglom od 45 stepeni kako bi se omogućio što bolji pogled na Savu, Dunav i Kalemegdan.







Нема коментара:

Постави коментар