недеља, 28. септембар 2014.

Memorijalni kompleks Kadinjača

Na četrnaestom kilometru magistralnog puta Užice Bajina Bašta, nalazi se selo Kadinjača. Na prevoju, gde se put odvaja za Ponikve i Taru, nalazi se uzvišenje nadmorske visine 795 metara gde se nalazi memorijalni kompleks Kadinjača.
Memorijalni kompleks predstavlja piramida kosturnica koja je otkrivena 29. novembra 1952. godine autora Stevana Živanovića, vajara iz Beograda i nove spomeničke kompozicije, rad Miodraga Živkovića koja je otkrivena 23. septembra 1979. Iste godine je memorijalni kompleks Kadinjača proglašen za nepokretno kulturno dobro od izuzetnig značaja.

Rođena zemljo, jesi li znala
— tu je pogin'o bataljon ceo;
crvena krv je procvetala
kroz snežni pokrov, hladan i beo.
Noću je i to zavej'o vetar.
Ipak, na jugu vojska korača:
Pao je četrnaesti kilometar,
al' nikad neće — Kadinjača!


Odlomak poeme "Kadinjača" 
Slavko Vukosavljević

Spomenik je posvećen borcima užičkog Radničkog bataljona, Posavcima i Orašanima koji su se žrtvovali 29. novembra 1941. godine štiteći odstupnicu glavnini partizanskih snaga iz Užica ka Sandžaku. Prostire se na površini od 15 ha.
U sklopu spomeničkog kompleksa, nalazi se Spomen-dom namenjen prihvatu posetilaca radi pružanja informacija o spomeniku i borbi na Kadinjači. U jednoj od izložbenih sala smeštena je postavka "Užički kraj u NATO agresiji na SR Jugoslaviju".
















Нема коментара:

Постави коментар