петак, 18. април 2014.

Anđeli čuvari - 2014

Staša Koprivica
Anđeli čuvari
Beogradsko dramsko pozorište

Premijera: 26.1.2014. godine

Režija: Veljko Mićunvić

Scenograf: Vesna Popović
Kostimograf: Dragica Laušević
Izbor muzike: Veljko Mićunović
Organizator: Marija Batinica
Inspicijent: Olivera Milosavljević

Uloge:
Raša: ....................Marko Živić
Aca: .....................Andrija Kuzmanović
Emilija Knežević: Ljubinka Klarić
Milica Knežević: .Anja Alač
Andrej Vacić: .......Miljan Prljeta
Maks: ..................Vladan Milić
Vukša: .................Slobodan Boda Ninković
Pera: ....................Milorad Damjanović
Stole: ...................Dejan Matić Mata

Zavodljivi zaplet priče o odbeglim robijašima koji čine dobro delo, poslužio je kao inspiracija priličnom broju vrsnih što teatarskih, što filmskih autora. Prvobitna verzija -  francuska komedija „Andjeoska kuhinja“ Alberta Husona, poslužila je Samjuelu i Beli Spevek kao potka za komad „Moja tri andjela“, praizvedenom na Brodveju 1953. u Morosko teatru (gotovo 350 izvodjenja). 
„Mi nismo anđeli“ je kultna američka filmska komedija, bazirana na tom tekstu, snimljena 1955. u režiji Oskarovca – Majkla Kertiza, po scenariju Ranalda MekDugala sa Hemfri Bogartom, Piterom Justinovim, Aldo Rejem i Bazilom Retbornom u glavnim ulogama. Četvrt veka kasnije Nil Džordan je pokušao da ponovi uspeh rimejkom po scenariju Dejvida Memeta, u kome su igrali Robert De Niro, Šon Pen i Demi Mur (1989.). Kontroverzni japanski reditelj Takaši Mike snimio je film 1993. zasnovan, takodje, na ovoj priči.
Staša Koprivica u svom dramskom prvencu – vraća ovu priču u pozorište, smeštajući je danas i ovde, medju likove i okolnosti protiv kojih je samo smeh lekovit.
Najbolji način da pobediš ono čega se plašiš jeste da mu se nasmeješ u lice. „Anđeli čuvari“ su moj pokušaj da se nasmejem u lice onome što mene, a verujem i mnoge druge na ovim prostorima tišti.  Nekako smo već odavno zaključili da nam je mentalitet nezgodan i da smo sami sebi krivi za sve, možda je sada trenutak da sami sebe počnemo da spašavamo i postanemo sopstveni Robin Hudovi u potrazi za pravdom koja nam nedostaje.






 

Нема коментара:

Постави коментар