понедељак, 2. мај 2011.

Kulič grad

Kulič, 8 km severoistočno od Smedereva. Pozno antičko utvrđenje, može biti iskorišćeno za srpsko Moraviššte u Srednjem veku. Danas zidine jednog poligonalnog grada sa vodenim rovom okolo.
-Aleksandar Deroko Srednjovekovni gradovi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.-
Udaljenost od Smederevske tvrđave obalom dunava iznosi 11 kilometara.
Kulič nosi ime po nekadašnjoj funkciji tvrđave, čije su kule strčale kao svetionik kad nadođu vode Dunava i Morave. Ovo utvrđenje je podignuto još u kasno antičko doba kad je zbog pristajanja lađa ušće Morave sa obe strane bilo obezbeđeno tvrđavama Kulič sa leve i Marguma sa desne strane. Danas je ušće Morave udaljeno od utvrđenja Kulič oko 400 metara. Istorija je zabeležila da je na ušću Morave Dioklecijan pobedio Karina 285. godine. Pored Kuliča je išao drum od Beograda do Carigrada duž desne obale Dunava do Kostolca, a posle je skretao ka unutrašnjosti.
Utvrđanje kod Kuliča i osmatračnica kod sela Dubravice na desnoj obali, a na levoj obali Dunava bilo je utvrđenje Contra Margum (Ostrovo kod Kovina) i osmatračnica kod sela Gaj. Ovaj kompleks je bio deo Rimskih graničnih utvrđenja na Dunavu.
Izgradnjom hidroelektrane "Đerdap" Utvrđenje Kulič zbog visokog vodostaja postaje nepristupačno većim delom godine.
2010. godine je sprovedena akcija raščišćavanja puta i ostataka utvrđenja, pa je dobra prilika da se zabeleže ostatci temelja utvrđenja za koje ne znaju ni većina meštana okolnih sela.
Prilaz i mesto utvrđenja.


Posle pola kilometra probijanja kroz rastinje ukazuju se ostatci zidina.




Po naplavinama se može videti da je mesto uglavnom opkoljeno vodom. Jedino se pri niskom vodostaju može doći pešice.

Na platou se ne mogu videti zidovi utvrde.




Kako navode istorijski izvori, utvrđenje je nastalo u doba Rimljana, najverovatnije kada se tu nalazio Limes, sistem utvrda koje su čuvale granice carstva. Za to nema pisanih dokaza, ali pouzdani su podaci da je tvrđava obnovljena u doba Justinijana početkom šestog veka, u ranovizantijskom dobu.
Turci su po zauzimanju Smedereva stigli i do Kuliča. Kasnije su Turci prilagodili bedeme topovima. Poslednji put je utvrđenje kosristila Nemačka vojska za vreme Drugog svetskog rata, bunkeri su još uvek očuvani.

Na lokalitetu postoji groblje koje su koristili meštani okolnih sela od 19. veka. Sada je zapušteno, grobovi su mahom urušeni.
Evo jednog natpisa:
ОВДЕ ПОЧИВА ТЕЛО
СОСА СТЕФАНОВИЋ
ПОЖИВЕ 50 Г.
УМРАЛА 1938. ГОД.
СПОМЕН ПОДИЖЕ ЗЕТ
БОРА И ЋЕРКА ВУКА

3 коментара: