среда, 24. април 2013.

Narodni poslanik - 2012

Branislav Nušić
Narodni poslanik
Narodno pozorište Užice

Adaptacija i režija: Slavenko Saletović
Scenograf: Tamara Bušković
Kostimograf: Snežana Kovačević
Kompozitor: Aleksandar Milekić
Uloge:
Jevrem Prokić: Slobodan Ljubičić
Pavka, njegova žena: Divna Marić
Danica njihova kći: Tijana Karaičić
Spira, Jevremov pašenog: Goran Šmakić
Spirinica: Biljana Zdravković
Ivković advokat: Vahidin Prelić
Gospa Marina, njegova tetka: Dragana Vranjanac Ljubojević
Sekulić, policijski pisar: Igor Borojević
Jovica Jerković: Svetislav Jelisavčić
Sreta: Momčilo Murić
Mladen, pokućar Jevremov: Branislav Ljubičić 
Reč reditelja: Teško je pred vaše gledanje "Narodnog poslanika", Branislava Nušića u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Užice, odoleti obećanju da ćete videti dobru predstavu. O punom pogotku stavljanja na repertoar dramskog teksta najboljeg srpskog komediografa ne bi trebalo da se troše reči.
Ponovo isticati toliko važnu potrebu da se gledalac, bar za kratko vreme, otrgne od turobne i depresivne stvarnosti i ozari smehom koji vodi ka komedijskoj katarzi, radosti igre, takođe je deplasirano. Možda bi trebalo samo podvući anticipatorsko dubinski slojevito i vizionarsko Nušićevo poznavanje našeg mentaliteta, karakternih osobina i iz toga sledujućih odnosa. Ostrašćeni, ambiciozni i beskrupulozni u našim sorovo ozbiljnim nastojanjima da prigrabimo vlast, moć, bogatstvo i dominaciju nad drugim ljudima, bili smo smešni i nedorasli i 1883. godine, kada je poštovani Ben Akiba napisao "Narodnog poslanika", surovo smo smešni i danas, a smeh nas čeka i u budućnosti.
U teatarskim kućama koje dobro promišljaju repertoarske poteze, takozvani "grandiozni" likovi iz dramske literature se stavljaju na repertoar samo ako u dotičnom pozorištu postoji akter koji može da se izbori sa gabaritom i složenošću fabuloznog lika. U jednačini Narodnog pozorišta Užice nema nepoznanica: "Narodni poslanik" + Jevrem = Slobodan Ljubičić.
Profesor Slavenko Saletović



Нема коментара:

Постави коментар