понедељак, 24. новембар 2014.

Ovčarsko kablarska klisura

Ovčarsko kablarska klisura se nalazi u zapadnoj Srbiji između Čačka i Požege. Udaljena je 15 km od Čačka i 18 km od Požege. Uklještena je između planinskih masiva Ovčara, 985 m i Kablara 889 metara nadmorske visine. Klisura je dugačka približno 20 kilometara i kroz nju protiče Zapadna Morava. Odlikuje se uklještenim meandrima koji su napravile strme padine Ovčara i Kablara.
U klisuri se nalaze dve brane ispred kojih se stvaraju akumulaciona jezera. Na ulazu u klisuru, 1951. godine je izgrađena brana "Ovčar Banja" u čijoj blizini se nalazi istoimeno naselje. Nizvodno, u blizini sela Međuvršje 1954. godine je izgrađena brana visine 30 metara i dužine 190 metara. Brana se nalazi na samom izlasku iz klisure i potopila je brzake Zapadne Morave praveći veštačko jezero celom dužinom klisure.
Klisura predstavlja predeo vredne pejzažne raznolikosti i lepote. Na njenom području se nalazi raznovrsna flora i fauna, a takođe predstavlja i predeo kulturno istorijskog nasleđa sa brojnim manastirima koji se nalaze u njoj.
U klisuri se nalazi Ovčar banja na nadmorskoj visini 278 metara. U njoj se nalaze izvori vode bogate sumporom temperature 37,5° Celzijusa. Ovčar banja je poznata po lečenju reumatizma, neuro i kožnih oboljenja.
Fotografije iz 2015. godine
Menadri Zapadne Morave
Mečkovo brdo i magla
Repetitor kod manastira Ilinje u magli
Repetitor kod manastira Ilinje i Manastir Blagoveštenje obasjan jutarnjim suncem






1 коментар: